sowie

Newsy, informacje z regionu Wałbrzycha i okolic z 2010 r.

Ostatnio komentowane
Publikowane na tym serwisie komentarze są tylko i wyłącznie osobistymi opiniami użytkowników. Serwis nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za ich treść. Użytkownik jest świadomy, iż w komentarzach nie może znaleźć się treść zabroniona przez prawo.
POLECAMY
Pyszności nagrodzone
2012-02-01 09:12

 Już po raz kolejny gospodynie rywalizowały w konkursie “Kultywowanie tradycji wielkanocnych w powiecie wałbrzyskim”. Tym razem wyniki ogłoszono w gościnnych progach Centrum Kultury w Walimiu. Nie obeszło się, oczywiście, bez degustacji nagrodzonych potraw. Konkurs od lat organizuje niezmordowana Elżbieta Biś z wydziału rolnictwa Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu oraz panie z Dolnośląskiego Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Komisja konkursowa zadanie ma na ogół bardzo trudne, bo jakość ocenianych potraw na ogół jest doskonała.


 Wyboru jednak dokonać trzeba było dokonać, a w tym roku najwyższe laury przypadły Zofii i Wiesławowi Sosnowskim z gospodarstwa agroturystycznego Zacisze Trzech Gór w Jedlinie Zdroju. Przyznano ex equo dwa drugie miejsca. Ich laureatami zostali Józefa i Jerzy Rodakowie z Michałkowej oraz Jadwiga i Jan Stachowie z Jugowic. Trzecie miejsce przypadło Teresie Wendycz i Agnieszce Mądrzak z Rybnicy Leśnej. Zwycięzcy częstowali znakomitymi wypiekami, żurkiem na własnym zakwasie z jajkami i kiełbasą, chrzanowymi sosami i pasztetami o niezrównanym smaku. Starosta Augustyn Skrętkowicz i przewodniczący Rady Powiatu Wałbrzyskiego Andrzej Lipiński, wręczyli laureatom nagrody, a szef Centrum Kultury w Walimiu, Wiesław Zalas oraz wójt Walimia Adam Hausman, przygotowali dla wszystkich uczestników upominki. Uczestnicy konkursu popisali się nie tylko smakowitymi potrawami. W obszernej sali Centrum Kultury w Walimiu można było podziwiać wiosennie udekorowane stoły, z licznymi zajączkami, pisankami i kurczaczkami oraz baziami. Do tego były dobrane odpowiednie nakrycia, serwetki i inne, okolicznościowe drobiazgi.
źródło: 30minut



Wróć
dodaj komentarz | Komentarze: